Meer informatie?

Heeft u nog meer vragen?

epSOS

Op de internationale epSOS website vindt u meer informatie en orginele documenten die gedownload kunnen worden. Klik hier voor de epSOS website

Nictiz

Op de Nictiz website vindt u aanvullende, gedetailleerde informatie en documenten die gedownload kunnen worden. Klik hier voor de Nictiz website

Welkom bij epSOS – een Europees e-Health project

epSOS is het eerste Europese e-Health project dat dergelijk groot aantal en verscheidenheid aan landen samenbrengt binnen een praktische samenwerking.

Binnen verschillende Europese lidstaten wordt het elektronische patiëntendossier (EPD) ontwikkeld met als doel de kwaliteit en efficiëntie van de gezondheidszorg te verhogen. De Patient Summary, evenals medicatiedossiers en elektronisch voorschrijven (ePrescription) dragen bij aan de veiligheid van de gezondheidszorg door de preventie van medische fouten. Tevens bieden deze functionaliteiten potentieel levensreddende informatie aan artsen in noodsituaties en voorkomen zij herhalingen van diagnostische procedures.

Terwijl veel Europese landen met toewijding hebben gewerkt aan het implementeren van een nationaal EPD, is er geen rekening gehouden met de interoperabiliteit tussen de verschillende nationale systemen. Aangezien de lidstaten van de Europese Unie (EU) in een hoog tempo zijn gegroeid, is de mobiliteit van de burger (en dus de patiënt) een steeds belangrijkere factor geworden.

Om eHealth diensten over de regionale of nationale grenzen te realiseren, moet de interoperabiliteit – met andere woorden de communicatie – tussen deze verschillende systemen worden verwezenlijkt.

EpSOS is een eHealth interoperabiliteit project dat wordt gefinancierd vanuit de EU. Het project heeft het voornemen een diensteninfrastructuur te bouwen en te evalueren om grensoverschrijdende interoperabiliteit tussen systemen voor elektronische medische dossiers mogelijk te maken binnen Europa. Dit zonder bestaande wettelijke voorschriften en nationale systemen te wijzigen.

De interoperabiliteit oplossingen die verkregen worden tijdens de looptijd van het project, ongeacht technisch, juridisch of organisatorisch, worden in 2011 getest in een levensechte omgeving. In het kader van deze testfase of ‘Large Scale Pilot’, worden patiënten van de geselecteerde landen en regio’s in staat gesteld om gebruik te maken van de grensoverschrijdende medische diensten. Bijvoorbeeld wanneer zij naar andere epSOS lidstaten reizen als toeristen, zakelijke reizigers, forensen, expats, uitwisselingsstudenten of bij verblijf voor een langere termijn.

  • Flag of the European Union
  • Logo of the ICT Policy Support Programme (ICT PSP)